Szex a várandósság és gyerekágy idején

Szex tekintetében a kutatások szerint nincs egyenhatás – van, aki a várandósság alatt jobban kívánja, és van, aki egyáltalán nem. Van, hogy a nő kívánja, és a férfi nem. Szülés után pedig előfordul, hogy röviddel utána visszatér a vágy, és előfordul, hogy valakinek hónapokra van szüksége ehhez. Általában elmondható, hogy a jó szülésélményhez kapcsolódik egyfajta érettebb és érzékenyebb szexualitás, melynek részeként innentől akár az orgazmus-élmény is intenzívebb lehet.

Tegyük szexivé a várandós szexet

A szexualitással kapcsolatban ellentmondás jellemzi a modern időket – egyrészről még mindig a csapból is ez folyik, másrészről valódi arca ma is tabu. Így rengeteg a tévhit körülötte. A szexuális tartalom figyelemfelkeltő jellege miatt a média és marketing fogások gyakran használt eleme, azonban ilyen célból a szexualitásnak a felszínes, legtöbbször csupán a vizualitásra vonatkozó rétege bontakozik ki. Valójában a legtöbb ember életében a szex érintésről, közelségről és intimitásról szól. Szex a hosszú-távú kapcsolatban, idősebb korban, vagy épp a várandósságban és gyerekágyban még mindig kevéssé szexi témának számít. A perinatális időszakban a nő teste, és ezzel testképe is folyamatosan változik – nem akadálya azonban ez annak, hogy a szexben felfedező útra induljon a párjával.  Természetesen várandósság és gyerekágy idején a szex nem olyan, mint azelőtt. Azonban ha mindkét fél vágyik rá, akkor új pozíciók, új megoldások felé terelheti a párt, és a szexnek egy új, élvezetes, széleskörűbb, gyengédebb arca is megmutatkozhat.

A szex előnyökkel jár

Számos okból kifolyólag jó a rendszeres szexuális élet a várandósság alatt. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy azoknak a nőknek, akiknek sok pozitív érintésben (például a szexben) van részük a várandósság során, gördülékenyebb a szülésük. A szexben megélt gyengédség is az erőforrás gyűjtés része, amit a nő a szülésben és a gyerekágyban majd anyaságába tud beleforgatni. A várandósság alatti rendszeres szexuális élet továbbá hozzájárul ahhoz, hogy a szülés utáni szexuális élet hamarabb álljon helyre.

Természeti népek

Azokban az időkben, amikor az ember számára még nem volt világos a fogantatás biológiai folyamata, a természeti népek fantáziájában nem létezett biológiai apaság. Úgy gondolták, a magzat valahonnan a környező világból, barlangokból, folyókból, a természettel történő mágikus érintkezés során kerül a nő hasába. Innentől kezdve, ha valaki szerette volna kiérdemelni az apaságot, naponta kellett tennie ezért, azzal, hogy rendszeresen „meglocsolja” a magzatot az anya pocakjában.

Mindenkire másként hat

A várandósság segíti a szex-szel kapcsolatos felfogás tágítását. Nem csak az kielégítő szex, ami hüvelyi közösülésen keresztül vezet, ugyanakkor várandósság vagy gyerekágy alatt a legtöbb esetben semmi akadálya nincs. Általános mintázat a várandósságban megélt szexualitásban nincs, sőt, egyazon nőnél is változó a trimeszterek előrehaladtával.

Van, akinek az első három hónap rosszullétekkel telik, és ez a szexuális kedvére is negatívan hat. Van, akinek szexuális felszabadulást hoz – egyrészt vége a védekezéssel töltött időknek, másrészt a szexualitás újabb rétegének megtapasztalása, a gyermekvárás van kibontakozóban, azonban még testi változások nélkül.

A második trimeszterre a változó testkép miatt a szex újrafelfedezése a jellemző. A várandósság ténye férfiakra is eltérően hat – van, aki eleinte nehezen egyezteti össze fantáziájában a szexet az anyai szerepkörrel.

A harmadik trimeszterben általánosnak mondható a szexuális együttlétek mennyiségi csökkenése. Ugyanakkor az intimitás megváltozása is jellemző, és új módokon elégülhet ki a közelség igénye.

Szex a gyermekágyas időszakban

A baba megszületése jelentős változást hoz a pár életébe, amelyre a várandósság már valamelyest felkészített. A szülés minősége és az azt követő időszak történései kihatnak a szexuális életre, az újrakezdési kedvre. Szextilalom a közhiedelemmel ellentétben az első hat hétben sincs: ha a nő testileg-lelkileg késznek érzi magát a szexre, akkor készen is van. Másrészt a gyerekágy tágabb értelmezésében nem hat hétig, hanem kilenc-tizenkét hónapig tart, míg a várandósságot és a szülést követő testi és lelki változások körbeérnek, lecsengenek.

Ennek a mérföldkőnek a megtétele a szexualitásban is megmutatkozik, és sok pár életében ilyenkor élhető át a szex, mint közös nyelv megújult visszatérése.

Mikor lehet elkezdeni?

A testi regenerálódás természetesen fontos feltétele a szexuális élet újrakezdésének, ugyanakkor épp oly fontos a lelki oldal is. A kettő valójában nem szétválasztható: az érzelmi állapot szervezője a testi felkészültségnek. Ez minden nőnél, minden egyes szülés után másként alakul. Van, akinek nem kell ehhez hat hét sem. Nincs ezen mit csodálkozni – egy komplikációktól és beavatkozásoktól mentes szülés után a nemi szerveket érintő testi regenerálódás nagyon gyorsan zajlik. Ami a szüléshez megnyílt, bezáródik. Továbbá a jó szülésélmény a pszichoszexuális érés mérföldköve: így a szexhez való kedv érlelője is. Téves azonban az a feltételezés, miszerint császármetszés után nincsenek „hüvelyi akadályok”. A nemi szervekkel kapcsolatos átrendeződés és érzékenység a szülés minden formájára vonatkozik, már csak azért is, mert mindet megelőzte egy hónapokig tartó várandósság.

A várandósság időszaka az intuíció és a befele figyelés magasiskoláját adja, érdemes ezt megtartani, és kiterjeszteni a szexualitásra is. A szexelés visszatérésének időpontjára vonatkozólag tehát nincs egységes válasz, inkább a befele figyelés, a belső hang a legjobb tanácsadó ebben. Érdemes akkor szeretkezni, amikor azt mindkét fél tényleg szeretni tudja, és késznek érzi magát. Lehet ezt apró lépésekben is tenni, nem kell egyből faltól falig eljutni. A legtöbb pár felmérések szerint két hónappal a szülés után kezdi újra a szexuális életet, és általában a már tapasztaltabb, vagyis a többgyermekes pároknál jön el hamarabb az újraközeledés ideje.

Szülés, mint mérföldkő

A várandóssággal járó másállapot lelki értelemben a gyerekágyas időszakot is jellemzi. Egyrészt, mert a várandóssággal, szüléssel és anyasággal kapcsolatos történések nagymértékű változást jelentenek, aminek lezajlásához és feldolgozásához idő szükséges. Másrészt azért, mert a babának ebben az időszakban is szüksége van az édesanya különleges ráhangoltságára. Az érzékelés és világlátás megváltozása átalakítja a nő személyiségét, értékrendjét, prioritásait is. Mindennek hatására a szexuális együttlétek számának terén valóban általános a mennyiségcsökkenés – ugyanakkor egyfajta minőségi javulás is jellemezheti. Sheila Kitzinger, a szülés egyik nemzetközileg elismert szakértője szerint a szülés a pszichoszexuális érés fontos fordulópontja, hiszen termékenységgel-szexualitással kapcsolatos esemény maga a fogantatás, a várandósság és a szülés eseménye is. A női nemi szervek „engedélyére” van szükség a várandósság kihordásához, és a nő méhe megtelik élettel, mondhatni kipróbálhatja, mire képes, és beteljesíti varázslatos küldetését. Így nem is csoda, hogy a várandósság sokaknak a nőiségük megélésében hoz egyfajta kiteljesedést, és egy jó szülésélménnyel együtt a pszichoszexuális érés egy mérföldkövét jelenti.

A felszabaduláshoz vezető út van, akinek a szülés után zökkenőmentesen jön el, és van, akiknek nehézségeken keresztül vezet. Ha a szülésélmény rossz, vagy akár traumatikus, az „összecsúszhat” a nő párja iránt érzett, illetve a szex- szel kapcsolatos érzéseivel is, és ezekre is nehéz, sötét gondolatok vetülnek. Mivel a szülés az anya-baba kapcsolat egyik fontos szervező élménye, a traumatikus szülés akár a babával kapcsolatos érzelmekkel is összefügg, és az anya tudattalan haragot érezhet a babája iránt is. Mindezekből gyógyulni lehetséges, és szükséges. Az időszak hormonális változásai a feldolgozásra és változtatásra is lehetőséget kínálnak.

Kat Van Kirk, klinikai szexológus utánajárt annak, hogy miért lehet jobb az orgazmus szülés után. Egyrészt a klitorisz körül található idegvégződések száma gyarapodik, és így érzékenysége fokozódik. Az orgazmusélmény ettől intenzívebb lehet, és az egymást követő orgazmusok lehetséges száma is megnőhet.  Másrészt a várandóssággal, szüléssel a hüvely adottságai, iránya is változhat, és olyan pozíciókban is orgazmushoz vezethet, amiben korábban nem.

Hol van a vágy?

Sok nő fél, ha nem érez szexuális vágyat a gyerekágyas időszakban, mi lesz a párkapcsolatával, illetve visszatér-e egyáltalán a vágy. Minden bizonnyal visszatér – esetleg több időre, akár terápiás segítségre lehet szükség ehhez. Nem is feltétlenül az aktuális párkapcsolati szexualitással kapcsolatosan – van, hogy a szülésélmény feldolgozása segíti előre ebben is a nőt, és van, hogy más, sokkal korábban történt, szexualitással kapcsolatos élmények, esetleg negatív tapasztalások, akár abúzus élmények merülnek fel. A párkapcsolatot érintő kétségekre a gyógyír a rendszeres kettesben töltött idő, amiben a nyílt kommunikáció is lehetséges. A szexuális vágy csökkenése általában a férfiakat is jellemzi, hiszen a harmadik trimesztertől a csökkenő tesztoszteron hormon szintjét részben gondoskodó viselkedésforma kiváltásáért felelős hormonok veszik át. Vannak párok, akik számára az igazi szexuális felszabadulás nem a gyerekágy végéhez kötődik, hanem a szoptatás elbúcsúztatása után jön el. Vannak, akiket ez egyáltalán nem befolyásol.

Természetes fejlődés, intimitás-tanulás

Mindaz a személyiségfejlődés, melyen a szülő szerep hatására megy keresztül a nő és a férfi, az élet minden területén megmutatkozik. Munkában, barátok megválasztásában, az idő valahogy felértékelődik, és így a saját érték is. Az értékrend formálódik, magasabb szintű felelősségvállalás érik be. Mindez a fejlődés a szexualitásban is megmutatkozik.

A kisbabával együtt töltött idő pedig a pár tagjaiban az intimitástűrés határait is kitolja. A kisbaba igénye eleinte az állandó közelség. Míg a nő és a férfi az anyai és az apai szerepeket begyakorolja, el is távolodhatnak egymástól. A távolságban azonban az a jó, hogy az újraközeledés, és akár a szexuális élet megújítása is lehetővé válik.

Szerző: Ördögh Csilla

A cikk a BabaPatika magazinba írt, Szexualitás a várandósságban és Szexualitás a gyermekágyas időszakban című cikkeim részleteit is tartalmazza.