Vass Gabriella

bába-szülésznő, perinatális tanácsadó 

független bába-szülésznő, a Mindenhol Jó Bábapraxis tagjaként kísér szüléseket

Szülésznőként várandósgondozást, szülésfelkészítést is végez a várandósság pszichológiájának figyelembe vételével. A szülés természetes megközelítésének híve, az alternatív fájdalomcsillapítási lehetőségek támogatója, felkészítés részeként a gyerekágy és a szoptatás-támogatás témaköreire külön figyelmet fordít. SAS-ok képzést és szülésznőknek szervezett ‘Aromaterápiás segítés és masszázs a várandósság-szülés-gyermekágy idején’ képzést végzett.

A különböző szakterületről érkező perinatális szaktanácsadók által szolgáltatott szakmai hálót igyekszik biztosítani a családok számára.

Személyes bemutatkozó:

A nevem Vass Gabriella (Lukácsi Gabriella néven születtem). 1988-ban, első lányunk  születésekor éreztem, hogy a szüléssel-születéssel kell-kellene foglalkoznom. Innen még hosszú, vargabetükkel teli út vezetett addig, míg bábaként lehettem jelen asszonyok mellett anyává válásuk útján. Hiszek benne, hogy szükségem volt ezekre, minden ami velem történt gazdagította az életemet, s segített benne, hogy megismerjem önmagam. Meghatározó volt számomra mindegyik gyermekem szülése-születése is, melyek más-más módon erősítették meg bennem az elhatározást, hogy bába legyek. Az 5. után döntöttem úgy, hogy jelentkezem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi kihelyezett képzésére, ahol 2008-ban végeztem szülésznő szakon. Gyakorlatomat az akkor természetes szüléséről ismert Szent Imre Kórházban töltöttem, ahol nagy örömmel töltött el, hogy kiváló  szülésznőktől és szülész orvosoktól tanulhattam nem csak a tárgyi tudást, de azt az emberi hozzáállást, azt az alázatot is, amit nélkülözhetetlennek tartok. Gyakorlatom után itt dolgozhattam önkéntes segítőként, majd beosztott szülésznőként is.

2006 márciusa óta tagja, majd 2008 óta Elnökségi tagja voltam az Országos Bábaszövetségnek. Itt, és munkám során ismerkedtem meg olyan bábákkal, akik otthonszüléseknél segítették a várandósokat. Csodálattal, tisztelettel figyeltem munkájukat, és azt az erőfeszítést, amit tettek azért, hogy az otthonszülés legálissá válhasson Magyarországon. Egyre erősödött bennem a vágy, hogy én is így dolgozhassak, ilyen szabadon kísérhessek szüléseket. Az egyik legjobb dolognak érzem, ami történhetett velem bábaként, hogy 2014 nyara óta tagja lehetek az Életfa bábapraxisnak. Egy teljesen más világ nyílt ki előttem. Dolgoztam még a Róbert Károly Magánkórház szülészetén, ahol azok mellett az asszonyok mellett tudtam ott lenni várandósságuk, szülésre való felkészülésük és szülésük során, akik  különböző okok miatt kórházban, de a természet rendje szerint szeretnének szülni. Mára teljesen az Életfa bábapraxisnak és az intézeten kívüli szülések kísérésének szentelem az időm.

Továbbképzések:

1997-2002: TKBF – Asztrológia szak

150 órás Pszichodráma

2009: Bábafonó, Schüssler sók használata

2010:  Magyar Hipnózis Egyesület, illetve Varga Katalin PhD, habil.doc (ELTE-PPK, Affektív pszichológiai tanszék) által szervezett, egészségügyi dolgozók számára indított SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés).

2010:  a PanArom Aromaterapeuta Iskola által szervezett speciálisan szülésznőknek indított aromaterápiás segítés és masszázs a várandósság- szülés- gyermekágy alatt, címmel indított tanfolyam.

2011.és 2014 a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar 1. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján  „Neonatológiai alapismeretek és újszülött resuscitatio” című továbbképző tanfolyam

2011.és 2014. Felnőtt Újraélesztő Tanfolyam.  Europien Resistotation Council

2011: a PanArom Aromaterapeuta Iskola Babamasszázs képzése.

2014-    ELTE PPK perinatális tanácsadó szakirányú továbbképzés