Kovács Katalin

perinatális tanácsadó, dúla, jóga oktató

Kovács KatalinSzemélyes bemutatkozó:

Kata vagyok, Kovács Katalin. Hosszú volt az út, ami a perinatális témakör kapujába vezetett, mégis villámcsapásszerűen jelent meg bennem, kb. 2 éve az elhatározás és vágy, hogy ezzel foglalkozzak. Részben magánéleti, nőiségemmel kapcsolatos történések, részben pedig a világban zajló antropogén események, a bioszféra és ember közötti kapcsolatok, létezésünk eredete iránti érdeklődésem és érzékenységem, környezet-földrajzos tanulmányaim, továbbá személyes jellemzőim (empátia, segítőkészség) tereltek erre a pályára. Csodáltam a kismamákat és az őket körülölelő külső-belső változásokat, a bennük fejlődő új élet misztikumát. A nőt, mint termékeny földet, a teremtőerőt, az anyát, mint tápláló, megtartó és fenntartó erőt. A folyamatot, ahogyan mindez kibontakozik. A folyamatot, ami elemi, ami természetünknél fogva részünk, vagy inkább, aminek mi magunk részei vagyunk. Valami ősi, valami kollektív, és összekötőerő a természetben (és az egész Univerzumban) végbemenő ciklusokkal, folyamatokkal.

Mivel ekkor már néhány éve az életemben volt a jógagyakorlás, világossá vált számomra, hogy a jóga szellemisége és eszköztára jelenti azt a felületet, ahol a kismamákkal kapcsolatba léphetek. Bálint Jánosnál és Regősvölgyi Reginánál végeztem a hatha jóga és vinyasa flow oktatói képzést, itt kaptam képesítést. 2014 őszén kezdtem meg perinatális tanulmányaimat az ELTE falai között, majd az első szüléskísérés, illetve postpartum (szülés utáni) segítői tapasztalataim megerősítettek abban, hogy ezen a perinatális segítői pályán szeretnék továbbhaladni, s minél inkább, minél szerteágazóbban elmélyedni. A MODULE (Magyarországi Dúlák Egyesülete) szárnyai alatt, önkéntes munkáim mellett dúlai tanfolyamot végeztem, így jelenleg várandós anyákat, párokat kísérek a várandósság, szülés és a gyermekágy idején.

A világban zajló összetűzések, esztelen háborúk, egótól vezérelt, életeket és kultúrákat elsöprő hatalmi harcok, rombolások amellett, hogy elszomorítanak, ösztönzőleg is hatnak rám. Megerősítenek abban, hogy jó helyen vagyok, egy fontos és jelentős ügy szolgálója vagyok. Hiszen az élet a fogantatással kezdődik. A megszületés utáni életminőséget pedig nagyban befolyásolják az intrauterin (méhen belüli) tapasztalatok. Hiszem, hogy minden kismamában benne rejlik a jövő társadalom magja. Ha a perinatális időszakban járó nőket megbecsüljük, odaadó figyelemmel és szeretettel kísérjük folyamataikat életük ezen, jelentős csomópontjában, és ítélkezés nélkül elfogadjuk, s személyre szabottan segítjük őket, az „nem csak” az egyén szintjén, a család szintjén hoz minőségbeli változásokat, de ezeken keresztül a jövő generációkra is hatással van. Én ennek vagyok az elhivatott harcosa, és hálás vagyok, amiért ezen az úton járhatok.