Dr. Gutmann Orsolya

szülész-nőgyógyász szakorvos, perinatális szaktanácsadó jelölt

Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, Praxis Magánrendelő szülész-nőgyógyásza, Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság tagja

Szülészorvosként a háborítatlan szülést pártolja,  mint a lehető legjobb utat akkor, amikor erre lehetőség van. Az ehhez szükséges külső-belső feltételeket igyekszik ismertetni és megteremteni. A szülés-születés hosszú-távú hatásmechanizmusainak figyelembevételével, holisztikus szemlélettel dolgozik. A szülés természetes megközelítésének híve, az alternatív fájdalomcsillapító módszerek támogatója.

Dr. Gutmann Orsi a 2016 másállapotot a szülészetben mozgalomnak írt levele:

“Minél többet tudok a szülés-születés jelentőségéről, annál inkább megerősödik bennem, hogy mind testi, mind lelki értelemben komoly alapbeállítódások történnek meg a születésünkkor.

Egy társadalmat jellemez, hogy hogyan szül(het)nek az asszonyok, hogy hogyan bánunk az újszülöttekkel.

A jelenlegi szülészeti gyakorlatban gyakran sérül az asszonyok kompetencia érzése és gyakran alakul ki szeparáció anya és újszülöttje között. Ezek a legfőbb traumatizáló tényezők meglátásom szerint.

Az elmúlt 2-3 generáció tagjai, szinte mind a korai szeparáció áldozatai vagyunk. Ennek késői következményei szinte mindannyiunk életében (betegségekben, kötődési nehézségekben, stresszkezelésben stb.) megtalálhatóak. A születés utáni közvetlen, háborítatlan, anya és újszülött közötti bőr-bőr kontaktus (aranyóra) jelentőségével foglalkozó poszterem egy részét tenném ide üzenetül:

„Küzdesz-e valamilyen allergiás betegséggel?

Gyakran érzed úgy, hogy viszonylag kis stresszre is túl erőteljes reakciót adsz?

Szereted az édesanyád, de gyakran túlzottan dühös vagy rá?

Szeretnél közelebb kerülni emberekhez, és kapcsolódni velük, de ez nehezen megy?

Egy-egy izomcsoportod – akár nyakad, vállad, combod, derekad egy része sosem tud ellazulni?

Még számtalan olyan kérdés van, amire ha igen a válasz, akkor a probléma gyökere a megszületésünkig nyúlhat.

Ha a megszületés és az utána való események ilyen meghatározó jelentőségűek, akkor tennünk kellene azért, hogy megváltozzon az ellátási rutin és kikerülhessünk az újabb generációk traumatizálásának köréből.

HOGYAN TUDSZ VÁLTOZTATNI?

Felnőtt emberként: Az életvezetési nehézségeid áttekintésekor felismerheted, hogy traumáid közül vannak olyanok, melyek gyökerei a megszületésed környékéről valók.

Ha elég bátor vagy, felkeresel olyan szakembereket, akik segítségével jobban rá tudsz nézni erre az időszakra. Ajánlott irányzatok, módszerek: hipnózis, születés-csoport stb.

Várandósként: Igyekszel olyan szülészeti intézményt választani, ahol az ellátási rutin bababarát. A felkészülésed során informálódsz, illetve elmondod igényeidet.

Ha elég bátor vagy, a szülőágyon is hangot adsz igényeidnek.

Szakemberként: A saját hatáskörödön belül igyekszel minél baba-barátabbá tenni az ellátást /aranyóra, szőrkontaktus, kenguru módszer, rooming-in, szoptatástámogatás, stb/. Szakmailag továbbképzed magad, hogy pontosabban tisztában legyél a várandósság – szülés – születés komplexitásával és jelentőségével /pl perinatális tudományok /.

Ha elég bátor vagy, saját élményanyag gyűjtése erről a korai időszakodról „

Kívánom, hogy egyre több újszülöttnek adasson meg az aranyóra – bárhol és bárhogy is szülessen meg országunkban!

Dr. Gutmann Orsolya, szülész-nőgyógyász

2016.03.20. Budapest”